Selected: nl

Hoop bieren

Brouwerij Hoop & Brouwerij Breugem.. wie brouwt nu waar en wat? Soms zijn dingen betrekkelijk simpel, maar vragen wel even om een goede uitleg. Breugem’s bier zat tot 2013 met en brouwerij op een locatie elders in de Zaanstreek. Die locatie, gerund als een Stichting met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, moest sluiten. Patrick Breugem, geen eigenaar van de stichting, maar wel naamgever en brouwer, wilde echter graag door met bier brouwen en verkopen. Hij zocht een partner die zich vooral kon toeleggen op het merk en de business van het brouwen en vond die in de persoon van Paul Riteco, die brouwerij Hoop oprichtte.

De ambities in bier groeiden snel en de wens was dan ook om aan de brouwerij een goede horeca te koppelen alsmede een winkel, gelegen zeer nabij het toeristische Zaanse Schans. Onderwijl wilde Paul samen met twee compagnons een eigen biermerk lanceren. Dit merk werd ook naamgever van de brouwerij, horeca en winkel, genaamd Hoop. ‘Hoop’ is in deze geïnspireerd op de Scheepvaart en Food geschiedenis van Nederland en de Zaanstreek en daarmee meer dan een regionaal biermerk.

Kortom, er is een Brouwerij Hoop met daar onder dak twee onderscheidende biermerken, Breugem en HOOP Bier. In de brouwerij brouwt een team onder leiding van de zeer ervaren Canadees Pierre Yves Lavoie, maar dus ook Patrick Breugem zelf, alle bieren, almede van een aantal huurbrouwers. Inmiddels is er een tweede vestiging van Brouwerij Hoop, nl. op het Hembrugterrein in het geheel gerestaureerde oude laboratorium, genaamd Lab-44. Hier staat een nieuwe 5 HL brouwinstallatie en zullen kleinere batches gemaakt worden alsmede getest worden met nieuwe smaken.

Tot slot staat het zusterbedrijf van Brouwerij Hoop, eenvoudig Hope Brewery genoemd, aan de Noordkant van Dublin. Oud Zaankanter Wim de Jongh zwaait daar de scepter. De opzet van het design, de brouwerij, etc zijn hetzelfde, alleen uiteraard toegespitst op de specifieke vragen van de Ierse markt. Op (brouw)technisch gebied vindt de nodige uitwisseling plaats en de net in Nederland geïntroduceerde Oatmeal IPA van Hoop is dan ook in Ierland ontwikkeld.

Meer over HOOP bier!